Eclectisch handelsgebouw

Beschermd monument van 20-11-2001 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Tongeren
Deelgemeente Tongeren
Straat Piepelpoel
Locatie Piepelpoel 15, Piepelpoel 15B (Tongeren)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/73083/278.1
  • OL001562

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Eclectisch handelsgebouw

Piepelpoel 15, 15B, Tongeren (Limburg)

Fraai breedhuis, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het eclectisch handelsgebouw, in 1887 gebouwd als slagerij en later omgevormd tot bank, is met inbegrip van alle bijgebouwen en de achtertuin beschermd als monument.

Waarden

Piepelpoel 15 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Eclectisch breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bakstenen lijstgevel met decoratieve elementen in maaslandse kalksteen en een vooruitspringende houten kroonlijst. Interessante versteende winkelpui naar aloude houten modellen. Pilasters met ossenkoppen op de kapitelen verwijzen naar de vroegere slagerijfunctie van het pand.
Smeedijzeren vensterleuningen verlenen extra cachet.
Typisch 19de-eeuwse schikking van ruimten: laterale vestibule en traphal (westelijk gedeelte) langsheen de hoofdruimten (telkens één of twee in het oostelijk gedeelte), die zich over de gehele diepte van het huis uitstrekken.
Sober interieur met sporen van een oudere bouwfase op kelderniveau onder de vorm van een gedeeltelijk bewaard mergelstenen tongewelf.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.