Herenhuis: hoofdvolume

Herenhuis en omgeving

Beschrijving

Het herenhuis, meer bepaald het hoofdvolume, is beschermd als monument. De bijgebouwen ten noorden zijn geen deel van de bescherming als monument.

Repenstraat 11 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, opgetrokken op het omstreeks 1840 nog steeds grotendeels onbebouwde blok tussen de Piepelpoel, Repenstraat, Sint-Catharinastraat en Corversstraat, tussen het voormalige Agnetenklooster en de brouwerij Edelquell van de familie Arckens.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Laat-19de-eeuws enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De bakstenen lijstgevel wordt grotendeels bepaald door een ensemble van gekoppelde, getoogde vensters met versierde tussenstijl en borstweringen. Een getoogde poort in de uiterst rechtse travee verleent toegang tot het pand. De gevel wordt verlevendigd door kalkstenen, houten en smeedijzeren sierelementen. De achtergevel is opgebouwd rond een licht geprononceerd risaliet met een groot rondboograam dat de traphal verlicht.
Het huis is ingedeeld als een klassiek herenhuis, met een laterale entrée à sec, onderverdeeld in een inkomhal, een achthoekige vestibule en een achteruitgang. Haaks op de vestibule vertrekt een hal die het huis parallel met de straat in twee verdeelt en halverwege het huis in verbinding staat met een monumentaal trappenhuis. De ruimten aan de straatzijde zijn monumentaal afgewerkt als twee pronkvertrekken met houtsnijwerk in neorenaissance en neobarok. De vertrekken aan de tuinzijde zijn soberder. Het noordoostelijk gedeelte van het huis is ingericht als conciërge. Het schema van het gelijkvloers wordt hernomen op elke verdieping.

Herenhuis

Repenstraat 11 (Tongeren)
19de-eeuws hôtel de maître met uitgebreide tuin, die via een entrée à sec toegankelijk moet zijn geweest en over een koetshuis beschikte.