Hoeve Diesvelt

Beschrijving

Diesveldstraat nr. 42. Hoeve Diesvelt. Historisch belangrijke hoeve, in de 14de eeuw centrum van de gelijknamige heerlijkheid. Leen, afhankelijk van het Oudenaardse grafelijke leenhof De Stenen Man. De heren van Diesvelt dienden rechtstreeks verantwoording af te leggen bij de Graaf van Vlaanderen. De geschiedenis van de hoeve en de heren klimt op tot in de 14de eeuw. Voorh

Hoeve Diesvelt

Diesveldstraat 42 (Zwevegem)
De geschiedenis van de hoeve klimt op tot in de 14de eeuw. Aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778 als Chateau Distvelt, circa 1846 met herkenbare configuratie en walgracht aangeduid als Chateau de Biesveld. Nu hoeve met semigesloten opstelling met gebouwen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een gebetonneerd erf. Erfoprit met bakstenen brugje en in kern 18de-eeuws poortgebouw met wapenschild en aangesloten stalvleugel. Vernieuwd woonhuis met schuur, voormalige stalvleugel en met beperkte omwalling.