Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gevelwand Kroonstraat: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 08-03-1995 tot heden
ID: 3498   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3498

Besluiten

Geografisch pakket Borgloon
definitieve beschermingsbesluiten: 08-03-1995  ID: 2813

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft de omgeving van de als monument beschermde burgerhuizen aan de noordzijde van de Kroonstraat. De monumenten zelf maken geen deel uit van het stadsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en sociaal-culturele waarde van de omgeving van de panden als volgt werd gemotiveerd: als integrerend deel van deze woningen of als deel van het oorspronkelijk erf. De gekasseide steeg naast Kroonstraat 27 is onderdeel van het historisch stadsweefsel; de dienstgebouwen (schuur en stallingen) en het erf van Kroonstraat 7 hebben historische en sociaal-culturele waarde als integrerend deel van deze stadsboerderij.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten, advies KCML (1995).

Waarden

De omgeving van de panden is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis

Kroonstraat 21 (Borgloon)
Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, dakbekleding niet zichtbaar), uit de 1ste helft van de 19de eeuw met klossen en tandfries.


Burgerhuis

Kroonstraat 25 (Borgloon)
Het burgerhuis werd in de tweede helft van de 19de eeuw opgetrokken en aan het einde van de 19de of begin van de 20ste eeuw voorzien van neoclassicistische cementering op de gevels.


Burgerhuis

Kroonstraat 27 (Borgloon)
Het imposante burgerhuis werd aan het einde van de 18de eeuw opgetrokken in classicistische stijl en in de tweede helft van de 19de eeuw voorzien van neoclassicistische cementering.


Burgerhuizen

Kroonstraat 7, 13, 23 (Borgloon)
Burgerhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op kalkstenen plint die de straathelling opvangt; kelderdeur in de linker travee; licht verhoogde begane grond.


Classicistisch burgerhuis

Kroonstraat 17, 19 (Borgloon)
In twee woningen gedeeld, classicistisch dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1775. Bakstenen lijstgevel op kalkstenen plint; licht verhoogde begane grond.


Stadswoning

Kroonstraat 5 (Borgloon)
Breedhuis van het dubbelhuistype, met kern uit 17de eeuw, zie volume, steile dakhelling, en ordonnantie uit laatste kwart 18de eeuw. Gecementeerd en beschilderd bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


Vakwerkwoning

Nieuwland 25 (Borgloon)
Sterk vervallen enkelhuis van thans drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft 19de eeuw. Witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen.