Neoclassicistisch hoekpand

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Pittemstraat nr. 33/ Wetstraat nr. 2. Café "De Gilde", "Feestzaal Pax" en "Dienstencentrum ACV", voorheen gekend als "Het Kristen Volkshuis". In oorsprong volgens kadaster in 1900 gebouwd als woonhuis voor de weduwe en de erfgenamen van de Meulebeekse brouwer Francis Roelandts, die hier in 1891 een "suikerijdrogerij" opri

Neoclassicistisch hoekpand met café

Pittemstraat 33, Wetstraat 2 (Meulebeke)
In oorsprong volgens kadaster in 1900 gebouwd als woonhuis voor de weduwe en de erfgenamen van de Meulebeekse brouwer Francis Roelandts, die hier in 1891 een suikerijdrogerij opricht. In de jaren 1920 wordt het langs de Pittemstraat uitgebreid met een cinema, ontspanningszaal en herberg. In de loop van de 20ste eeuw gebeuren nog diverse uitbreidingen, onder meer in 1933 met burelen langs de Wetstraat en nieuwe achteraanbouwen, en in 1952 met verhoging van het burelencomplex en bouw van een feestzaal.

Wordt opgevolgd door