Dokterswoning E.W.G. Pergens

Geografisch pakket Maaseik

Het voormalig woonhuis van dokter E.W.G. Pergens is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
Wetenschappelijke, in casu historische waarde: als voormalig woonhuis van dokter E.W.G. Pergens (1862-1917), bekend medicus en paleontoloog (het gebouw als gedenkteken).
Wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde: het gebouw is een gaaf, neoclassicistisch burgerhuis uit de 19de eeuw met oudere kern uit de 17de eeuw (typologische waarde, het gebouw als typerend voor de periode waarin het ontstond).
Andere sociaal-culturele waarden: door zijn monumentaliteit is het pand een markant element in het straatbeeld.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten (GYSELICNK J., 1991).

Hepperstraat 4 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Hepperstraat 4 (Maaseik)
Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met huidige gevelordonnantie uit de 19de eeuw, doch oudere kern uit de tweede helft van de 17de eeuw.