Burgerhuis en achterhuis in Maasstijl

Geografisch pakket Maaseik

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het burgerhuis in Maasstijl en het achterhuis gelegen in de Munnikenstraat.

In het beschermingsdossier wordt de wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde van het pand als volgt gemotiveerd: het gebouw is één van de goed bewaarde voorbeelden in Maasstijl. Naast de algemene kenmerken van deze stijl, met name het materiaalgebruik (baksteen en kalksteen) en de breedhuisordonnantie, vertoont het gebouw de specifieke kenmerken van de tweede periode (1620-1680), met name het benadrukte horizontalisme (vensterregisters), dat ook de gebouwen van de vroegere periode kenmerkte en de rechte vensteromlijstingen, zonder de negblokken die typisch waren voor deze vroegere periode. De gave toestand van bewaring verhoogt in belangrijke mate de typologische en documentaire waarde.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten (GYSELICNK J., 1991).

Markt 26 (= Munnikenstraat 9) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Achterhuis in Maasstijl

Munnikenstraat 9 (Maaseik)
Oorspronkelijk het achterhuis van Markt nummer 27. Breedhuis in Maasstijl uit het eerste kwart van de 18de eeuw.

Burgerhuis in Maasstijl

Markt 26 (Maaseik)
Breedhuis in Maasstijl, van 1690-1700. Het was voorzien van een achterhuis uitgevend op de Munnikenstraat, en was door een steeg of gang met deze straat verbonden (Atlas van de Buurtwegen, 1845); het was in 1845 eigendom van Ch. Richelle.