Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Pastorie, kloostergang en sacristie: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Borgloon

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft de onmiddellijke omgeving van de pastorie, kloostergang en sacristie van de Sint-Odolphuskerk, met onder meer de westelijk gelegen kapelanie en tuin. De als monument beschermde pastorie, kloostergang en sacristie maken geen deel uit van het dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de erfgoedwaarde van de omgeving van de dekenij, de sacristie en het Romaans kloosterpand als volgt werd gemotiveerd:
De historische waarde: als inplantingsplaats van het voormalig monasterium.
De sociaal-culturele waarde en stedenbouwkundige waarde: omwille van de ligging aan de rand van de vallei van 'de grote Mot' met vergezicht op de omgeving van Borgloon.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten, advies KCML (1995).

Waarden

De omgeving van de dekenij, de sacristie en het Romaans kloosterpand is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Erf en tuin van de kapelanie

Padonck 10 (Borgloon)
Erf, hek en wijngaard, bij de voormalige kapelanie, uit het midden van de 19de eeuw.

Kapelanie

Gelegen aan het einde van Paddonck, waar deze op het koor van de Sint-Odulphuskerk uitloopt. De kapelanie bestaat uit twee tegenover elkaar gelegen gebouwen (nok loodrecht op de straat), gelegen aan een binnenplaats.