Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Station Tienen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Spoorwegstation van Tienen met dienstgebouw en omgeving

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft het station van Tienen met de onmiddellijke omgeving, bestaande uit het Stationsplein en de aangrenzende huizen in de Vierde Lansierslaan.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van het spoorwegstation is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

Sinds de uitbouw, op één pand na, vrijwel ongewijzigd, vormt de pleinbebouwing van hotels en cafés in een verzorgde neoclassicistische en eclectische stijl een opmerkelijk intacte illustratie van een 19de-eeuwse stationsomgeving die hierdoor ruimtelijk en visueel een duidelijke meerwaarde creëert voor de omringende stationsgebouwen.

Is de omvattende bescherming van

Station Tienen

Vierde Lansierslaan 82-84 (Tienen)
Het station of ontvangstgebouw van circa 1840 is opgevat als een symmetrisch-hiërarchisch gestructureerd langgerekt en wit bepleisterd neoclassicistisch volume. Het volledig vrijstaande, rechthoekige dienstgebouw is van circa 1891.