Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteel Vilain XIIII met park

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Park Vilain XIIII

De bescherming als landschap betreft het kasteelpark Vilain XIII.
Het kasteel met bijgebouwen, die ook tot deze beschermingen als landschap behoren, zijn ook beschermd als monument bij ministerieel besluit van 7 december 1987.

Waarden

Het park Vilain XIIII (uitbreiding van het landschap) is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

esthetische waarde

in casu cultuurhistorische waarde

Is de omvattende bescherming van

Berceau bij Kasteeldomein Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
In het noordelijk deel van het kasteelpark, aansluitend bij de dorpskom van Meeswijk, is er een berceau van circa 150 meter lang. In oorsprong aanpalend gelegen bij de moestuinen van het kasteel, nu zijn er voetbalpleinen aangelegd. De berceau werden aangelegd voor de bewoners van het kasteel, die er lommerrijk, volledig afgeschermd van de zon konden wandelen. Met een blanke huid onderscheidde men zich van werkende mensen die door arbeid op het land en in de moestuinen een getaande huidskleur hadden. De lovergang is uitgevoerd met haagbeuk en wordt goed onderhouden door jaarlijks scheren en door het inboeten van de vrijgekomen gaten. De stalen steunconstructie is nog deels aanwezig.

Boerenhuis

Genootstraat 21 (Maasmechelen)
Boerenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, aan de straat gelegen, met erf en dienstgebouwen achter het huis.

Bomencirkel van opgaande linden bij Kasteel Vilain XIIII

Ten noordoosten van het kasteel, rond een heuvel bij de historische omgrachting, staat er een bomencirkel van opgaande lindes.

Drie opgaande eiken bij berceau Vilain XIIII

Dreef, Genootstraat (Maasmechelen)
Drie mooi ontwikkelde opgaande eiken staan in een grasland aan de zuidkant bij de berceau van het kasteeldomein Vilain XIIII. Deze beeldbepalende bomen hebben stamomtrekken van 460, 422 en 394 cm.

Eikendreef bij Kasteel Vilain XIIII

De toegangsdreef tot het kasteeldomein Vilain XIII verbindt tevens de dorpskommen van Leut en Meeswijk. De dreef van opgaande eiken is in het plantseizoen 2013-2014 op drie bomen na vervangen. De drie enorme eiken die als relict zijn bewaard worden beschreven onder ID 3238, 3239 en 3240.

Hoeve Oude Maashof

Maashofweg 1 (Maasmechelen)
Semi-gesloten hoeve met oudste elementen uit de eerste helft van de 18de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf.

Houten kruis

Houten kruis met beschilderd, gietijzeren crucifix.

Kasteeldomein Vilain XIIII

Dreef 148, 148B (Maasmechelen)
Het kasteel dateert in zijn huidige vorm uit het einde van de 17de eeuw, maar heeft een oudere kern. De twee ronde torens op de hoeken aan de oostzijde zijn restanten van de laat-15de-eeuwse bouwcampagne.

Oude opgaande eik in dreef Vilain XIIII

In de nieuw aangeplante eikendreef zijn drie oude opgaande eiken als relict behouden. De eik in het begin van de dreef, bij de pastorie van Leut heeft een stamomtrek van 436 mc en behoort hierdoor tot de dikste eiken van Vlaanderen

In de nieuw aangeplante eikendreef zijn drie oude opgaande eiken als relict behouden. De eik in het begin van de dreef, bij de pastorie van Leut heeft een stamomtrek van 452 cm en behoort hierdoor tot de dikste eiken van Vlaanderen.

In de nieuw aangeplante eikendreef zijn drie oude opgaande eiken als relict behouden. De eik in de dreef, dichtst bij Meeswijk gelegen, heeft een stamomtrek van 332 cm.

Maasvallei tussen Maaseik en Maasmechelen

Dilsen, Elen, Rotem, Stokkem (Dilsen-Stokkem), Maaseik (Maaseik), Leut, Meeswijk, Vucht (Maasmechelen)
Dit gebied beslaat de uiterwaarden van de Maas tussen Maaseik en Maasmechelen. De meanderende rivier verlegde regelmatig haar loop, waardoor het landschap kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele fossiele en verlaten Maasmeanders. Historische dijken zijn nog aanwezig, de dijken zijn pas eind 20ste eeuw aaneengesloten gemaakt om overstromingen te voorkomen. In de tot een kilometer brede uiterwaarden tussen de dijk en de Maas zelf, kan de rivier nog regelmatig overstromen. Een unieke situatie voor Vlaanderen. Het landgebruik in de alluviale vlakte is agrarisch, enkele grote hoeven komen hier voor. Verder zijn er de gehuchten en dorpen, veelal ontstaan aan de toenmalige Maas. Nabij Leut strekt het kasteelpark van Villain XIIII zich uit in de riviervallei.