Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteel Vilain XIIII: kasteel en omliggend park

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteel Vilain XIIII en park

De bescherming als landschap betreft het kasteel Vilain XIIII en omliggend park
Het omliggende landschappelijk park in Engelse stijl werd aangelegd in de eerste van de 19de eeuw.

Waarden

Het kasteel Vilain XIIII en het omliggend park zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Bomencirkel van opgaande linden bij Kasteel Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
Ten noordoosten van het kasteel, rond een heuvel bij de historische omgrachting, staat er een bomencirkel van opgaande lindes.

Eikendreef bij Kasteel Vilain XIIII

De toegangsdreef tot het kasteeldomein Vilain XIII verbindt tevens de dorpskommen van Leut en Meeswijk. De dreef van opgaande eiken is in het plantseizoen 2013-2014 op drie bomen na vervangen. De drie enorme eiken die als relict zijn bewaard worden beschreven onder ID 3238, 3239 en 3240.

Houten kruis

Houten kruis met beschilderd, gietijzeren crucifix.

Kasteeldomein Vilain XIIII

Dreef 148, 148B (Maasmechelen)
Het kasteel dateert in zijn huidige vorm uit het einde van de 17de eeuw, maar heeft een oudere kern. De twee ronde torens op de hoeken aan de oostzijde zijn restanten van de laat-15de-eeuwse bouwcampagne.

Oude opgaande eik in dreef Vilain XIIII

In de nieuw aangeplante eikendreef zijn drie oude opgaande eiken als relict behouden. De eik in het begin van de dreef, bij de pastorie van Leut heeft een stamomtrek van 452 cm en behoort hierdoor tot de dikste eiken van Vlaanderen.

In de nieuw aangeplante eikendreef zijn drie oude opgaande eiken als relict behouden. De eik in de dreef, dichtst bij Meeswijk gelegen, heeft een stamomtrek van 332 cm.

Maasvallei tussen Maaseik en Maasmechelen

Dilsen, Elen, Rotem, Stokkem (Dilsen-Stokkem), Maaseik (Maaseik), Leut, Meeswijk, Vucht (Maasmechelen)
Dit gebied beslaat de uiterwaarden van de Maas tussen Maaseik en Maasmechelen. De meanderende rivier verlegde regelmatig haar loop, waardoor het landschap kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele fossiele en verlaten Maasmeanders. Historische dijken zijn nog aanwezig, de dijken zijn pas eind 20ste eeuw aaneengesloten gemaakt om overstromingen te voorkomen. In de tot een kilometer brede uiterwaarden tussen de dijk en de Maas zelf, kan de rivier nog regelmatig overstromen. Een unieke situatie voor Vlaanderen. Het landgebruik in de alluviale vlakte is agrarisch, enkele grote hoeven komen hier voor. Verder zijn er de gehuchten en dorpen, veelal ontstaan aan de toenmalige Maas. Nabij Leut strekt het kasteelpark van Villain XIIII zich uit in de riviervallei.