Burgerhuis in Maasstijl_versie 1_20140509

Het burgerhuis in Maasstijl uit 1690-1700 is één van de zeldzame gebouwen met kalkstenen parement in Maaseik.

Het burgerhuis is een breedhuis in Maasstijl, van 1690-1700. Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een steil zadeldak. Het bakstenen gebouw met lijstgevel is voorzien van een kalkstenen parement met verhoogde begane grond en hoge kalkstenen plint met keldergat. De gevel wordt bekroond door een geprofileerde kalkstenen kroonlijst. Op de borstweringen zijn panelen aanwezig. De drie vensterregisters hebben geblokte posten, doorlopende geprofileerde druiplijsten en dito lekdrempels, met voormalige kruis- en bolkozijnen. Er is een gelijkaardige deur met kalkstenen trap.

Bibliografie

  • Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1991).

Bron: -
Auteurs:  Agentschap Onroerend Erfgoed

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed: Burgerhuis in Maasstijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/158088 (geraadpleegd op 26-10-2020)


Burgerhuis in Maasstijl

De bescherming als monument betreft het burgerhuis in Maasstijl.

In het beschermingsdossier wordt de wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde van het pand als volgt gemotiveerd: het is één van de zeldzame gebouwen met kalkstenen parement, die in het Maasland typerend zijn voor het laatste decennium van de 17de eeuw. Zij worden gekenmerkt door de kruiskozijnen met geblokte posten, de doorlopende, geprofileerde druiplijsten en de geprofileerde panelen op de borstweringen. In Luik bevinden zich verschillende gedateerde voorbeelden (circa 1690-1695), waarvan een aantal met barokke of Lodewijk XIV-sculpturen op de panelen. De gave toestand van bewaring en de zeldzaamheid van de voorbeelden verlenen het gebouw een belangrijke typologische en documentaire waarde.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten (GYSELICNK J., 1991).

Bron: -
Auteurs:  Agentschap Onroerend Erfgoed

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed: Burgerhuis in Maasstijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/190369 (geraadpleegd op 26-10-2020)