Kasteel van Hulsberg

Kasteel Hulsberg met kasteelpark en Kapel van Loreto met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het kasteel van Hulsberg dat in 1882 werd gebouwd in eclectische stijl op de kluissite op de Hulsberg, één van de hoogste punten in Borgloon.
Het landhuis wordt gekenmerkt door een complex volumespel.

De omgeving van het kasteel is beschermd als dorpsgezicht.

Kasteel Hulsberg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het kasteel werd gebouwd in 1882 als een typisch 19de-eeuws lustgoed op de top van de Hulsberg. Op het bouwterrein stond voorheen de kapel van Loreto en een bijhorende kluis, die in 1689 door de Loonse kapitteldeken Poislevache werden gesticht en naar aanleiding van de bouw van het kasteel werden verplaatst naar de voet van de heuvel.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het kasteel is een typisch eclectisch gebouw, een complex volume opgetrokken in baksteen met kalkstenen details, monumentaal geaccentueerde risalieten, een oorspronkelijke, polygonale torenconstructie, een in 1916 toegevoegde erkerbekroning in donjonvorm, gevarieerde deur- en venstervormen, sobere gevelsculptuur en een imposante dakstructuren met vorstkam en pirons. Het gebouw beschikt over een vrijstaand wagenhuis.

sociaal-culturele waarde

Het kasteelgoed is ingeplant op een monumentale, dominerende hoogte en vormt als het ware een tegenhanger van het nabije kasteelsite De Klee. De beeldbepalende waarde is derhalve uitgesproken.

St.-Truidersteenweg 101 (Borgloon)
Gebouwd in 1882, op de plaats van de oude kluis van Hulsberg. Ruim gebouw in eclectische stijl, gelegen in een park in landschapsstijl; van de oorspronkelijke bomen resten nog een aantal exemplaren.