Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel van Hulsberg: kasteelpark, ommuurde moestuin en agrarische omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel Hulsberg met kasteelpark en Kapel van Loreto met omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft het kasteeldomein, dat bestaat uit een landschappelijk park en de ommuurde voormalige moestuin en de agrarische omgeving rond het kasteel en de Loretokapel. Het kasteel en de kapel behoren niet tot deze bescherming.

Waarden

Kasteelpark Hulsberg, de voormalige moestuin met ommuring en agrarische omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het kasteel Hulsberg wordt omringd door een landschapspark, karakteristiek onderdeel van het lustgoed een belangrijk beeldondersteunend gegeven. De agrarische omgeving van kasteel en park is van wezenlijk belang voor de appreciatie van de identiteit van het goed als typisch 19de-eeuwse plattelandsresidentie met semi-feodale karakteristieken en ondersteunt het geheel in zijn beeldbepalende waarde.

Is de omvattende bescherming van

Parkje van het kasteel van Hulsberg

St.-Truidersteenweg 101 (Borgloon)
Parkje in landschappelijke stijl van circa 2 ha met kleine poel, aangelegd bij een eclectisch kasteel van 1882, uitgebreid in 1916; baken voor de wijdere omgeving, hoge en dominante ligging met uitzonderlijk weids uitzicht.

Kasteeldorpen Voort en Gotem met Romeinse weg

Borgloon, Broekom, Gotem, Hendrieken, Hoepertingen, Rijkel, Voort (Borgloon), Gutschoven, Mettekoven (Heers), Brustem, Groot-Gelmen (Sint-Truiden)
Dit gebied is gelegen in Droog-Haspengouw op de zuidwest-rand van het massief van Borgloon. De centrale verbinding in de ankerplaats wordt gevormd door de Romeinse weg die van west naar oost loopt. De Herkebeek of Molenbeek, één van de bovenlopen van de Herk, doorkruist het gebied van zuid naar noord. De beek heeft hier een diep, asymmetrisch dal ingesneden. De omgeving van Voort vertoont het traditionele, open uitzicht van de Haspengouwse akkerbouwstreek. Voort is dan ook een klein landbouwdorp, gedomineerd door het kasteel en enkele grote landbouwbedrijven. Gotem is een kleine kern gelegen in dezelfde beekvallei, maar op enige afstand van de Romeinse weg. Het gehucht Helshoven ligt langs de Herk en kenmerkt zich door enkele grote hoeves en een kapel en kluis.