Eclectisch herenhuis met tuin

Beschermd monument van 17-12-2004 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 29 (Borgloon)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/73009/186.1
  • DL002336
  • OL002489

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Eclectisch herenhuis met tuin

Stationsstraat 29, Borgloon (Limburg)

Alleenstaand eclectisch herenhuis uit eerste kwart 20ste eeuw. Voortuin afgesloten met ijzeren hek op bakstenen sokkel. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Is de omvattende bescherming van

Voortuin met hekwerk in art nouveau

Stationsstraat 29 (Borgloon)

Voortuin en hekwerk in art nouveau, bij een alleenstaand burgerhuis met dienstgebouw, uit begin 20ste eeuw.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het eclectisch herenhuis met hekwerk, voor- en zijtuin. De achtertuin maakt geen deel uit van de bescherming.

Waarden

De belle-époquevilla villa, tuin en hekwerk zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische,in casu architectuurhistorische waarde:
Typische villa in belle-époquestijl, waarin het sobere neoclassicisme van baksteenparament met strenge, getoogde venstervormen wordt gecombineerd met pseudo-traditionele elementen als puntgevels in de vorm van een dakoverstek met houten consoles en windborden, alsook met tijdsgebonden prestige-elementen als een erker. De voor- en zijtuin zijn begrensd door elegant ijzeren hekwerk

sociaal-culturele waarde

De gebouwen zijn representatief voor de 19de- en 20ste-eeuwse bouwactiviteit in de stadsontwikkelingszone rond het vroegere station van Borgloon, waar tijdens de bloeiperiode van de fruit- en stroopindustrie verschillende belangrijke fabrieken en herenhuizen werden opgericht. Afgezien van enkele bewaarde fabrieken dragen de villa's bij tot het beeld van de straat als een gaaf bewaard ensemble met een uitzonderlijke beeldbepalende waarde.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.