Postkantoor De Posthoorn

Geografisch pakket Maaseik

Het voormalig posthuis, De Posthoorn, is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde van het pand als volgt gemotiveerd: het gebouw is een zeldzaam, gaaf bewaard voorbeeld uit de eerste periode van het classicisme. Het vertoont de gebruikelijke classicistische stijlelementen, de getoogde vensters in vlakke, kalkstenen omlijsting, de trapezoïdale sluitsteen, met daarnaast nog duidelijke reminiscenties aan de Maasstijl, in de benadrukte, fraai geprofileerde druiplijsten, de lage deur met het hoge bovenlicht, en de verticaliserende elementen, met name de naar onderen toe verlengde vensterstijlen, die een belangrijk kenmerk vormden voor de laatste periode van de Maasstijl. De gave toestand van bewaring verhoogt in belangrijke mate de documentaire en typologische waarde.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten (GYSELICNK J., 1991).

Markt 40 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Markt 40 (Maaseik)
Posthuis, waar het keizerlijk postkantoor van Tour en Tassis gevestigd was; opgericht rond het midden van de 17de eeuw en uitgegegroeid tot één van de belangrijkste schakels in de Europese postverbindingen. Breedhuis met kern uit de 17de eeuw, doch huidig classicistisch uitzicht uit het midden van de 18de eeuw.