Burgerhuis De Starre

Geografisch pakket Maaseik

De bescherming als monument betreft het burgerhuis De Starre.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
Wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde: het gebouw is een typisch voorbeeld voor het vroege neoclassicisme van midden 19de eeuw. De versobering in het materiaalgebruik, begonnen in het laatclassicisme heeft zich doorgezet, zodat thans alleen nog de dorpels van de vensters in hardsteen zijn uitgevoerd. Daartegenover hebben de deuren uit deze periode een meer verzorgde afwerking gekregen: gewoonlijk in een volledig hardstenen omlijsting, zijn ze voorzien van fraaie profileringen. Opmerkelijk is hier ook de waaiervormige verdeling van het bovenlicht.
Andere sociaal-culturele waarden: door zijn gave toestand van bewaring is de gevel een markant element in de pleinwand.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten (GYSELICNK J., 1991).

Markt 42 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Markt 42 (Maaseik)
Neoclassicistisch breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldakmet twee recente dakkapellen, uit het midden van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern.