Eclectisch herenhuis met tuin

Beschermd monument van tot heden (voorlopige gedeeltelijke opheffing)

voorlopige opheffingsbesluiten: 14-03-2024  ID: 15321

Villa's

Beschrijving

Het eclectisch herenhuis en een deel van de tuin is beschermd als monument. Het zuidoostelijk deel van de tuin is niet in de bescherming opgenomen.

Op 14 maart 2024 werd een deel van de bescherming als monument van de tuin voorlopig opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan. Een deel van de voormalige tuinstrook maakt deel uit van een verkaveling met nieuwbouwwoningen en openbaar domein.

Waarden

De eclectische villa en tuin zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische en tuinkunsthistorische waarde:
Karakteristieke villa in sobere eclectische stijl, opgetrokken omstreeks 1932, met een elegante façade in baksteen met natuurstenen details, verlevendigd met een bordes, erker, marquise en elegant schrijnwerk; de rechter-zijgevel omvat een secundaire ingangspartij met ijzeren trapje en opnieuw met een marquise. Het gebouw is omgeven door een ruim tuinperceel met aansluitend hekwerk - met een late art-nouveautoets - en een vrijstaand koetshuis in rustieke stijl.

sociaal-culturele waarde

De gebouwen zijn representatief voor de 19de- en 20ste-eeuwse bouwactiviteit in de stadsontwikkelingszone rond het vroegere station van Borgloon, waar tijdens de bloeiperiode van de fruit- en stroopindustrie verschillende belangrijke fabrieken en herenhuizen werden opgericht. Afgezien van enkele bewaarde fabrieken dragen de villa's bij tot het beeld van de straat als een gaaf bewaard ensemble met een uitzonderlijke beeldbepalende waarde.

Stationsstraat 34 (Borgloon)
De eclectische fruitkwekersvilla naar een ontwerp uit 1929 van architect Achille Foucart voor de familie Copis - De Fastré werd in 1932 gekadastreerd en getuigt van de bouwactiviteit gedurende de 19de en 20ste eeuw in de stadsontwikkelingszone rond het vroegere station van Borgloon. Herenhuis, opgevat als een geblokt baksteenvolume met kalkstenen details, met in de tuin een vrijstaand koetshuis.

Is de omvattende bescherming van

Siertuin uit het interbellum