Beschermd monument

Eclectisch herenhuis met tuin

Beschermd monument van 17-12-2004 tot heden

ID: 3563   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3563

Besluiten

Villa's
definitieve beschermingsbesluiten: 17-12-2004  ID: 4323

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het eclectisch herenhuis en een deel van de tuin. Het zuidoostelijk deel van de tuin is niet in de bescherming opgenomen.Waarden

De eclectische villa en tuin zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische en tuinkunsthistorische waarde:
Karakteristieke villa in sobere eclectische stijl, opgetrokken omstreeks 1932, met een elegante façade in baksteen met natuurstenen details, verlevendigd met een bordes, erker, marquise en elegant schrijnwerk; de rechter-zijgevel omvat een secundaire ingangspartij met ijzeren trapje en opnieuw met een marquise. Het gebouw is omgeven door een ruim tuinperceel met aansluitend hekwerk - met een late art-nouveautoets - en een vrijstaand koetshuis in rustieke stijl.

sociaal-culturele waarde

De gebouwen zijn representatief voor de 19de- en 20ste-eeuwse bouwactiviteit in de stadsontwikkelingszone rond het vroegere station van Borgloon, waar tijdens de bloeiperiode van de fruit- en stroopindustrie verschillende belangrijke fabrieken en herenhuizen werden opgericht. Afgezien van enkele bewaarde fabrieken dragen de villa's bij tot het beeld van de straat als een gaaf bewaard ensemble met een uitzonderlijke beeldbepalende waarde.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Eclectisch herenhuis met tuin

Stationsstraat 34 (Borgloon)
De eclectische fruitkwekersvilla werd in 1932 gekadastreerd en getuigt van de bouwactiviteit gedurende de 19de en 20ste eeuw in de stadsontwikkelingszone rond het vroegere station van Borgloon.


Is de omvattende bescherming van

Siertuin uit het interbellum

Stationsstraat 34 (Borgloon)
Tuin bij een fruitkwekersvilla van 1932.