Art-decovilla met tuin

Beschermd monument van 17-12-2004 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 36 (Borgloon)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/73009/202.1
  • OL001971

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Art-decovilla met tuin

Stationsstraat 36, Borgloon (Limburg)

Vrijstaande villa in art deco, gekadastreerd vanaf 1939; complex baksteenvolume. Het geheel onder hoge zwarte pannen daken met imposante schoorstenen. L-vormig basisvolume van twee bouwlagen op een verhoogde begane grond.

Is de omvattende bescherming van

Villatuin uit het interbellum

Stationsstraat 36 (Borgloon)

Tuin bij een huis uit de jaren 1930, met modernistische kenmerken.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de art-decovilla en de tuin vóór en naast de villa. De achtertuin is niet in de bescherming opgenomen.

Waarden

De art-decovilla en tuin zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische en tuinkunsthistorische waarde:
Karakteristieke bakstenen interbellumvilla in art-decostijl, opgetrokken omstreeks 1939, met sober afgewerkt, complex bouwvolume onder imposante pannendaken, met zeer verfijnde details als voordeur, verlichtingsarmaturen en hekwerk. Het huis sluit elegant aan bij een tuin, met voor de tijd typische vormen en materialen, onder meer flagstones en een grote variëteit van coniferen.

sociaal-culturele waarde

de gebouwen zijn representatief voor de 19de- en 20ste-eeuwse bouwactiviteit in de stadsontwikkelingszone rond het vroegere station van Borgloon, waar tijdens de bloeiperiode van de fruit- en stroopindustrie verschillende belangrijke fabrieken en herenhuizen werden opgericht. Afgezien van enkele bewaarde fabrieken dragen de villa's bij tot het beeld van de straat als een gaaf bewaard ensemble met een uitzonderlijke beeldbepalende waarde.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.