Boerenwoning in vakwerk

Vakwerkwoning met omgeving

De boerenwoning in vakwerk is beschermd als monument.

Het vakwerkhuisje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Restant van een langgerekte vakwerkconstructie, zoals opgetekend in de Buurtwegenatlas (1840-1845). Een gedeelte hiervan werd later afgebroken, maar in de houtconstructie bleven sporen van de uitgebreidere bouw bewaard. Vermoedelijk vormt het bewaarde restant de kern van een verdwenen klein hoevecomplex.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Ingekorte vakwerkconstructie van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak; skelet met vijf bewaarde ankerbalkgebinten en ankerbalkstandjukken, schoren en verbindend regelwerk, op een bakstenen stoel. De façade behield een origineel houten bolkozijn en gedeeltelijk origineel vlechtwerk en leemvulling. Deze vulling bleef ook bewaard in de linkerzijgevel. De rechterzijgevel, rustend op een silexplint, en de achtergevel zijn volledig versteend en vernieuwd. De interne indeling vertoont een dubbelhuisstructuur met een centrale gang en wederzijds belendende ruimten, een fragment van een alkoofkamertje bleef bewaard. Scheidingswanden zijn nog gedeeltelijk in vakwerk afgewerkt.

Godgavestraat 9 (Tongeren)
Boerenhuis, ingekort aan de linkerzijde, één bouwlaag onder zadeldak. Geelgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, plaatselijk versteend.