Restant stadshoeve en burgerhuis Den Roosencrans

Beschermd monument van tot (opheffing)

Restanten van een stadshoeve en burgerhuizen
definitieve opheffingsbesluiten: 17-04-2024  ID: 15353

voorlopige opheffingsbesluiten: 22-11-2023  ID: 15213

Geografisch pakket Maaseik

Beschrijving

De bescherming als monument betrof het restant van een stadshoeve en het perceel van het voormalige burgerhuis Den Roosencrans.

Het beschermingsdossier motiveerde de bescherming als volgt:
Historische waarde: de historische, 17de-eeuwse inplanting is van belang voor de geschiedenis van de stadsontwikkeling.
Wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde: het gebouw geeft zijn architectonische details (muurankers, venster- en poortomlijstingen) belangrijke gegevens voor de studie van de 17de-eeuwse architectuur (typologische en documentaire waarde).
Andere sociaal-culturele waarden: het gebouw is een markant element in een voor het overige vrij saai straatbeeld.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten (GYSELINCK J., 1991).

De bescherming legt de nadruk op de gebouwen in de Pelserstraat. Op 22 november 2023 werd de bescherming als monument voorlopig en op 17 april 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang. Door gebrekkig onderhoud en ingrijpende afbraak-, heropbouw- en nieuwbouwwerken aan de restanten van de stadshoeve, meer bepaald aan het gedeelte ter hoogte van Pelserstraat 56, zijn de erfgoedwaarden van het oorspronkelijk geheel, gevormd door Pelserstraat 56-58, aangetast en niet langer toereikend voor bescherming op Vlaams niveau.

Waarden

Pelserstraat 58 (= Bosstraat 71/73 [75]) was beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis Den Roosencrans

Bosstraat 75 (Maaseik)
Hier lag "Den Roosencrans" (1625), het huis dat circa 1780 bewoond werd door Dionysius van Carlo, oud-burgemeester en goudsmid.

Restant stadshoeve

Pelserstraat 56-58 (Maaseik)
Restant van een voormalige stadshoeve, opklimmend tot de 17de eeuw, met aanpassingen in de daaropvolgende eeuwen. Beide panden zouden oorspronkelijk één geheel gevormd hebben, een bakstenen langgerekt volume van anderhalve bouwlaag onder een overkragend pannen zadeldak.