Neoclassicistisch herenhuis

Gemeente Maaseik
Deelgemeente Maaseik
Straat Prinsenhoflaan
Locatie Prinsenhoflaan 7 (Maaseik)

Prinsenhoflaan 7, Maaseik (Limburg)

Neoclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen.

Het neoclassicistisch herenhuis is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
Wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde: door de ornamentiek van de voorgevel hoort het gebouw, zij het als provinciale afschaduwing, tot de Second Empire-stijl, met opvallende ornamentering, kenmerkend voor de tweede helft van de 19de eeuw en de eeuwwisseling.
Andere sociaal-culturele waarden: zijn volume en ligging, de sterk verhoogde begane grond en de dubbele steektrap, maken van het gebouw een opvallend en interessant element in een voor het overige vrij saaie gevelwand.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten (GYSELICNK J., 1991).

Prinsenhoflaan 11 [7] is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.