Watermolen van Asbeek en bakhuis

Beschermd monument van 07-07-1998 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Asse
Deelgemeente Asse
Straat Asbeekstraat
Locatie Asbeekstraat 12 (Asse)
Alternatieve naam Campomolen

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23002/102.1
  • 4.01/23002/133.1
  • OB001244

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Site van de watermolen van Asbeek

Asbeekstraat zonder nummer, 12, Asse (Vlaams-Brabant)

Voormalige watermolen van Asbeek, een korenmolen zogenaamd Onderste Watermolen, vermoedelijk gebouwd ter vervanging van de Overste Watermolen.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze bescherming betreft de watermolen 'Campomolen' of 'watermolen van Asbeek' (enkel het molengebouw zelf) en het bakhuis.

Waarden

De watermolen genaamd 'Campomolen' en bakhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een, reeds in de 12de eeuw vermelde, watermolen met 17de-eeuwse kern die rond 1900 tot watermolen met unieke Girardturbine werd omgebouwd en volledig werd uitgerust; later van een supplementaire elektrische aandrijving alsook van andere hulpwerktuigen werd voorzien en die aldus een mogelijke evolutie illustreert van een oude watermolen, in een agrarische context van inzonderheid een hoeve met schuur en bakhuis.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.