Gemeentehuis Rutten en gemeenteschool

Gemeentehuis en school

Beschrijving

Het gebouwencomplex, bestaande uit het gemeentehuis van Rutten (Tongeren) en de gemeenteschool, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig gemeentehuis en de school zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gebouw opgetrokken op het vanouds onbebouwde terrein dat vermoedelijk deel uitmaakte van het kerksite, met de Franse Revolutie aan het kerkelijk patrimonium werd onttrokken en werd toegewezen aan de gemeente, die er in de vroege 20ste eeuw een school en gemeentehuis inplantte. Het gebouw verloor zijn oorspronkelijke functie na de fusiegolf van de jaren 1970.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Gecombineerde functie, school links en gemeentehuis rechts, in een langgerekt, alleenstaand gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Bakstenen lijstgevel met bakstenen hoekpilasters en driehoekige, mergelstenen panelen onder de bovenvensters. De rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken en origineel houtwerk zijn typisch voor de tijd. De school, grondig verbouwd in de jaren 1950, is toegankelijk vanaf de speelplaats (voorzijde), gedeeltelijk onderkelderd en functioneel ingericht met een overlangse laterale gang (met trap) langsheen de façade, waarachter zich op elke verdieping een klaslokaal bevindt. De inrichting is sober en functioneel. Het gemeentehuis is oorspronkelijk, toegankelijk vanaf de straatzijde (zijkant), met ook een achterdeur naar de tuin, en beschikt over kelders met bakstenen tongewelven. Op hogere niveaus zijn verschillende ruimten in U-vorm geschikt rondom een klein centraal traphalletje met driedubbele bordestrap. De interieurafwerking is sober, met eenvoudige natuurstenen en houten consoleschouwen.

Kapittelstraat 8 (Tongeren)
Langgestrekt alleenstaand gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit eind 19de- begin 20ste eeuw.