Opgaande bruine beuk bij Villa Dorenberg

Gemeente Aarschot
Deelgemeente Langdorp
Straat Franseliniestraat
Locatie Franseliniestraat 2 (Aarschot)

Franseliniestraat 2, Aarschot (Vlaams-Brabant)

De monumentale bruine beuk op de zuidflank van de Dorenberg, is van heinde en verre zichtbaar. Hij bevindt zich in de tuin van een villa die rond 1880 gebouwd werd door Petrus Craenen.

Waarden

De bruine beuk in de tuin van Villa Dorenberg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

De tuin van Villa Dorenberg herbergt een uitzonderlijk en gaaf exemplaar van Fagus sylvatica ‘Atropunicea’. De boom, met een stamomtrek van 4,38 meter, behoort tot de oorspronkelijke beplanting en vormt het meest markante relict van het tuinconcept. De monumentale boom op de zuidflank van de Dorenberg, een uitsprong in de Diestiaan heuvelrug ten oosten van Aarschot, is van ver zichtbaar.