Kapel Sint-Pieter: kerkhof

Geografisch pakket Vechmaal

Het kerkhof rond de Sint-Pieterskapel is beschermd als monument.

Waarden

Het kerkhof rond de Sint-Pieterskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

Het kerkhof vormt een historisch, functioneel en visueel met de kapel samenhangend site, dat daarenboven een centrale rol vervult in het gehucht, getuige waarvan de talrijke historische grafstenen van lokale overheden, waaronder een grafkruis van Jenena van Hinnisdael (1636), een fragment van een grafkruis met gotisch opschrift (16de eeuw), de monumenten van de families Bosch, de Favereau en de Calwaert.

sociaal-culturele waarde

De gebouwen en hun schitterende kader vormen een esthetisch waardevol geheel, dat in ruimere zijn is geïntegreerd in een uniek uitgestrekt cultuurlandschap met historische kasteeldorpen (Bommershoven, Heks, Widooie) en domeingoederen (Ter Hove, Monnikenhof, Manshoven), alternerend met een schitterend semi-ruraal kader van akkers, weiland en bossen, de verschillende elementen onderling verbonden door oude wegtracés, dat als geheel qua structuur en verschijningsvorm vrijwel onaangetast bleef door moderne stedenbouwkundige ingrepen.

Omhaagd kerkhof

Heurnestraat 81 (Heers)
Omhaagd, landelijk gelegen kerkhof rond de dorpskerk met grafmonumenten van de plaatselijke notabelen.

Is de omvattende bescherming van

Treures op begraafplaats

Deze treures werd aangeplant bij een graf op de begraafplaats van Sint-Pieters Heurne. De begraafplaats is gelegen rond de Romaanse Sint-Pieterskapel.