Nieuwbrug

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Berkstraat z.nr. Z.g. "Nieuwbrug", leidt de Berkstraat over de Mandel. Volgens een document van 1636 hoort de brug samen met de andere Mandelbruggen toe aan de baron van Ingelmunster. Deze beheert de doorvaart op de Mandel vanaf Izegem tot aan de Leie, wat hem tevens recht geeft om tol te eisen. De oude benaming "Steenbrugghe", cf. een document uit 1636, w

Nieuwbrug

Berkstraat (Oostrozebeke)
"Nieuwbrug", leidt de Berkstraat over de Mandel. Volgens een document van 1636 hoort de brug samen met de andere Mandelbruggen toe aan de baron van Ingelmunster. Deze beheert de doorvaart op de Mandel vanaf Izegem tot aan de Leie, wat hem tevens recht geeft om tol te eisen. De oude benaming "Steenbrugghe", zie een document uit 1636, wijst op het feit dat dit toen de enige stenen brug over de Mandel was. Circa 1766 zou er een nieuwe stenen brug over de Mandel worden gebouwd.

Wordt opgevolgd door

Nieuwbrug