Schoolgebouwen ursulinen

Ursulinenklooster met scholen, boerderij en binnenkoer

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de schoolgebouwen van de ursulinen, die aan het voormalig minderbroersklooster werden toegevoegd: het gebouw van Sint-Jozef (lager onderwijs, externaat) uit 1881 met boerderij, het pensionaat aan straatzijde uit 1884 en in het verlengde daarvan de huishoudschool uit 1901-1902.

Het aangrenzend klooster met kerk werd reeds beschermd als monument bij ministerieel besluit van 6 juni 1988.

Waarden

Het voormalig ursulinenklooster met voormalige huishoudschool, dito bakkerij en oudste deel van de basisschool is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Deze waarde ligt in de uitbouw in eclectisch stijl, bij het klooster en internaat met neo-Tudorinslag, naar ontwerp van de bekende Limburgse architect Mathieu Christiaens (Tongeren).

historische waarde

Deze waarde ligt in de vestiging in Maaseik van de ursulinenorde in 1837, de eerste stichting in Limburg, aanvankelijk in het voormalige minderbroedersklooster, later in het in de jaren 1880 opgetrokken ursulinenklooster met lagere meisjesschool.

sociaal-culturele waarde

De ursulinen hebben een baanbrekende rol gespeeld in het onderwijs in Limburg, Vlaanderen en Belgiƫ, door de oprichting van lagere scholen, internaten, noviciaten en huishoudscholen.

Minderbroedersklooster en schoolgebouwen ursulinen

Boomgaardstraat 10-12 (Maaseik)
De kloosterkerk is een barokke zaalkerk met laatgotische reminiscenties, van 1637-44. Het minderbroedersklooster uit de eerste helft van de 17de eeuw, bestond uit twee panden, achter elkaar gelegen, en aanleunend tegen de westgevel van de kerk.