Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vierkantshoeve met omgeving

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van de gesloten hoeve is beschermd als dorpsgezicht. Deze omgeving bestaat uit de grotendeels onbebouwde zone tussen de Proenhofstraat en de Here Janssteeg. De hoeve zelf behoort niet tot deze bescherming, maar is apart beschermd als monument.

Waarden

De omgeving van de vierkantshoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Historische, historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: De hoeve kan mogelijks worden geassocieerd met het oude Proenhof, waarnaar de flankerende straat, vroeger steeg, is vernoemd. Het gebouw vormt de kern van een vanouds grotendeels braakliggend perceel tussen de Rechtstraat, Here-Janssteeg, Beekstraat en Proenhofstraat, en is nog steeds vanaf verschillende hoeken een belangrijk beeldbepalend element. De indrukwekkende dakpartij vormt een visuele eenheid met het kerksite (kerk, kerkhof, gemeentehuis en school) en het site rond de vierkantshoeve Rechtstraat 23.

Gesloten hoeve

Proenhofstraat 12 (Tongeren)
Hoeve uit begin 18de eeuw. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een vierkant gekasseid erf met mestvaalt.