Gesloten hoeve en erf

Vierkantshoeve met omgeving

Beschrijving

De gesloten hoeve is beschermd als monument. De bescherming omvat alle gebouwen van de hoeve, met inbegrip van het woonhuis, het knechtenkwartier, de stallingen, de dwarsschuur in vakwerk, de inrijpoort met duiventil en het gekasseid erf. De recente loods ten westen van de hoeve is geen deel van de bescherming als monument.

Waarden

De vierkantshoeve, bestaande uit woonhuis, stallingen en vakwerkschuur rond rechthoekig gekasseid erf, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De hoeve staat reeds opgetekend in de Buurtwegenatlas (1840-45) als een U-vormig complex, open aan de straatzijde. De toenmalige vleugels bestaan nog steeds en werden in de latere 19de en 20ste eeuw uitgebreid met een straatvleugel en remises.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Vierkantshoeve, bestaande uit bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, gelegen rondom een rechthoekig, gekasseid erf, bereikbaar via een inrijpoort met duiventil. Complex gevormd door een woonhuis, knechtenkwartier, stallingen en dwarsschuur. De wagenhuizen zijn recentere toevoegingen. Opvallend woonhuis met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak; laat 18de tot vroeg 19de-eeuwse benedenverdieping met rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting. Intern vertoont het huis nog een elegante dubbelhuisstructuur met centrale hal en belendende ruimten. De originele binnendeuren met entablementbekroning bleven bewaard. De dwarsschuur is nog grotendeels in vakwerk afgewerkt, met originele poort en dwarsdoorrit, zes ankerbalkgebinten en ankerbalkstandjukken op een bakstenen stoel. De stallingen vertonen nog laat 18de tot vroeg 19de-eeuwse muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting.

Gesloten hoeve

Strijdmakkersstraat 21 (Tongeren)
Hoeve met oude kern en aanpassingen uit de eerste en tweede helft van de 19de eeuw, bereikbaar via een inrijpoort met duifhuis.