Beschermd monument

Classicistische woning

Beschermd monument van 04-12-2003 tot heden
ID: 362   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/362

Besluiten

Geografisch pakket Diest
definitieve beschermingsbesluiten: 04-12-2003  ID: 4132

Beschrijving

Het classicistisch breedhuis te Diest, is beschermd als monument.Waarden

Woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Twee stilistisch verschillende ontpleisterde breedhuizen, in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw en opgevat als dubbelhuis van drie travee├źn en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Het vormt een historisch waardevol geheel dat dienst deed als gastenverblijf en -samen met de aanpalende Kruisherenkerk- de enige restanten van het voormalig Augustijnenklooster, ingesloten door de huidige Guido Gezellestraat, de Kattenstraat, het Henri Verstappenplein en de Veemarkt.
De panden Guido Gezellestraat 20 en 22 vormen architectuurhistorisch fraaie en gaaf bewaarde voorbeelden van classicistische woonhuizen, getypeerd door respectievelijk steekboogvormige en rechthoekige vensters en deur, gevat in een ietwat vooruitspringende natuurstenen omlijsting. Kenmerkend zijn de oplopende, door een cordonlijst verbonden hoekpilasters met Franse voegen en de hoge natuurstenen plint, voorzien van steekboogvormige keldergaten.
Als restant van het voormalige Augustijnenklooster en getuige van de oorspronkelijke bebouwing in de Guido Gezellestraat, geheel met belangrijke historische relictwaarde dat bovendien sterk beeldbepalend is door de gedeeltelijk vrijstaande zijgevel naast de dieper liggende Kruisherenkerk.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Twee stadswoningen

Guido Gezellestraat 20, 22 (Diest)
Twee huizen met twee verdiepingen en zadeldak uit einde 18de eeuw. Baksteenbouw op zandstenen sokkel; zijpuntgevels voorzien van schouderstukken en muurvlechtingen.