Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vierkantshoeve met omgeving

Waarden

De omgeving van de vierkantshoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Historische, historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: De hoeve is het laatste gebouw van de Strijdmakkersstraat, aan het westelijk uiteinde van het dorp. Vrijwel meteen gaat de dorpskom over in glooiende velden, waardoor het typische landbouwaspect van de hoeve, die overigens nog steeds als dusdanig functioneert, extra wordt benadrukt. De beeldbepalende waarde van het geheel spreekt derhalve voor zich.

Gesloten hoeve

Strijdmakkersstraat 21 (Tongeren)
Hoeve met oude kern en aanpassingen uit de eerste en tweede helft van de 19de eeuw, bereikbaar via een inrijpoort met duifhuis.