Nationale Plantentuin van België

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Wemmel
Deelgemeente Wemmel
Straat J.Van Gijsellaan
Locatie J.Van Gijsellaan zonder nummer, J.Van Gijsellaan zonder nummer, J.Van Gijsellaan zonder nummer (Wemmel)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de omvattende vaststelling van

Balatkas of Kroonserre

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

Ten noordwesten van de ingang aan de J.Van Gijsellaan ligt de sierlijke Balat-serre, naar haar bekroning ook "Kroonserre" genoemd of naar haar bestemming "Victoriakas". Ze werd in 1854 ontworpen door Alphonse Balat (Elsene 1818-1895), hofarchitect van Leopold II, voor de Brusselse zoo in het Leopoldpark.

Belvedèrepaviljoen

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

Iets ten noordwesten van de toegang aan de J.Van Gijsellaan ligt een belvedèrepaviljoen op een heuvel. Het dateert uit het begin van de 19de eeuw.

Linnaeuspoort

J.Van Gijsellaan zonder nummer, Wemmel (Vlaams-Brabant)

De Plantentuin van Meise bevindt zich gedeeltelijk op grondgebied Wemmel, in de noordoostelijke hoek van de gemeente, en wordt aldaar afgebakend door de J. Van Gijsellaan en de Kruidtuinlaan. De toegang tot de plantentuin op grondgebied Wemmel ligt in het meest zuidelijke punt van het domein en dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Pachthof bij het kasteel van Boechout

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

In het verlengde van de toegangspoort aan de J.Van Gijsellaan, verder in noordelijke richting, bevindt zich het pachthof bestaande uit verschillende vrijstaande gebouwen rond een gekasseid erf. Het werd gebouwd in 1853-1854.

Plantenpaleis

Kruidtuinlaan 2, Wemmel (Vlaams-Brabant)

Het plantenpaleis ligt in het zuidelijk deel van het domein van de Plantentuin, op grondgebied Wemmel, ten noordoosten van de toegangspoort aan de J.Van Gijsellaan. Hier vinden de vorstgevoelige en tropische planten een onderkomen. Het werd gerealiseerd tussen 1947 en 1958 naar ontwerp en onder leiding van architect M. Cole.

Beschrijving

In onbruik geraakte toegangspoort van de "Nationale Plantentuin" van Meise (Nieuwelaan nr. 38). Het domein bevindt zich gedeeltelijk op grondgebied Wemmel, in de noordoostelijke hoek van de gemeente, en wordt aldaar afgebakend door de J. Van Gijsel- en de Kruidtuinlaan.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.