Gesloten hoeve en erf

Vierkantshoeve met omgeving

De gesloten hoeve is, met inbegrip van het erf, beschermd als monument.

Waarden

De vierkantshoeve met verschillende authentieke componenten rond een heraangelegd erf is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Imposant hoevecomplex met markante laat-17de tot vroeg-18de-eeuwse kern; in huidige toestand reeds grotendeels opgetekend in de Buurtwegenatlas (1840-1845), maar sindsdien uitgebreid met een nieuwe linkervleugel. Tot voor kort fungeerde het gebouw als kern van een landbouwuitbating.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Complex van bakstenen gebouwen onder zadeldaken rond een rechthoekig erf, straatvleugel met poortgebouw en woonhuis, linkervleugel met stallingen, achtervleugel met dwarsschuur, rechtervleugel met stallingen. Het poortgebouw vertoont de oudste bouwsporen onder de vorm van mergelstenen speklagen en vensters met negblokken, evenals een bolkozijn aan erfzijde. Intern bleef een zaklift bewaard, met luik boven de poortdoorgang. Het woonhuis is extern omstreeks 1733 gedateerd door middel van smeedijzeren jaartalankers. Deze datum kan worden bevestigd door een gedrukte rondboogdeur, met origineel houtwerk, gevat in een rechthoekige omlijsting van kalksteen met verankerde latei, en voorzien van een oculusvormig bovenlicht. Verder verwijst een verankerde vensterlatei naar een oorspronkelijker toestand. De rechtse stalvleugel omvat een rondboogdeur in een rechthoekige kalkstenen omlijsting en drie ellipsboogdeuren in een spiegelboogvormige, kalkstenen omlijsting met afgedekte sluitsteen. De dwarsschuur is nog volledig opgetrokken in vakwerk, gedeeltelijk met stenen, gedeeltelijk met lemen vullingen, op een lage bakstenen stoel.

Gesloten hoeve, gedateerd 1733

Rechtstraat 23 (Tongeren)
Aan de straat gelegen imposante hoeve van 1733 doch oudere kern uit midden 17de eeuw, bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een vierkant erf.