Villa Van den Akker

Villa Van den Akker

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de villa Van den Akker, opgetrokken in 1919 aan de Kanaalstraat.

Villa Van den Akker is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De ruime, vrijstaande villa, zeer luxueus uitgewerkt en van bij de bouw voorzien van alle toen moderne comfort, getuigt van het succes van haar bouwheer, Piet Van den Akker, eigenaar van een houtzagerij die voor de Eerste Wereldoorlog tussen de 90 en de 100 mensen te werk stelde in Sint-Huibrechts-Lille.
De woning was van ver zichtbaar in het dorp en stond bekend als 'het kasteeltje'. Het contrast ervan met de omgevende landelijke bebouwing is vergelijkbaar met de burgerwoningen die de teuten in de 19de eeuw lieten optrekken en die lange tijd het uitzicht van de regio bepaalden.
De ondernemersgeest van de bouwheer, die voor houtexploitatie naar Frankrijk en zelfs naar Tsjecho-Slowakije ging, is daarenboven zeker verwant aan de 'spirit' die ook de teuten in Noordelijk Limburg moet gekenmerkt hebben.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De villa Van den Akker werd in 1919 opgetrokken door houthandelaar Piet Van den Akker, die gehuwd was met Jeanette Klok, afstammelinge uit een vooraanstaande Lilse teutenfamilie. De villa, een realisatie van de Antwerpse architect Gustaaf De Coster-Fierens met interieurdecoratie door Pierre-Jacques Gilis, is met haar fraai uitgewerkte eclectische vormgeving en somptueus gedecoreerde interieur een gesofisticeerde en zeldzame uiting van eerder stedelijke bouwkunst in eertijds overwegend landelijke regio.
De rijkelijke zandstenen versiering van deze grootschalige, vrijstaande bakstenen villa, de dubbelhuisopstand, het middenrisaliet met puntgevelvormige bekroning, de erker met bekronend balkon, de decoraties in dambordpatroon en de monumentale dakpartij met belvedère verlenen het goed bewaarde pand een majestueuze uitstraling.
Drie representatieve vertrekken op de benedenverdieping werden in het bijzonder rijk vormgegeven en onderstrepen mee het monumentale karakter van het pand: een (rook)salon aan straatzijde met neorococo stucplafond en dito schouw, een aansluitende eetkamer in het midden met centraal stucwerk met neorenaissancemotieven, houtimitatieschildering en stillevens op het plafond, refererend aan de functie van de ruimte, en aan tuinzijde een winterkamer met muurschilderingen (landschappen met onder meer fazanten en bloemen) en beschilderd neorococo stucplafond met wolkenlucht en vogels in de vlucht. Ook de centrale gang behoudt grotendeels de originele aankleding met een onderaan van imitatievoegen voorziene hoge lambrisering, ritmerende bepleisterde en beschilderde pilasters waarvan het kapiteel met ramskoppen is versierd, neoclassicistische omlijstingen van deuren en behouden stucplafond.
De Coster-Fierens en Gilis, beiden uit Antwerpen, brachten met dit pand de kosmopolitische luxe en verfijnde vormgeving uit de metropool naar het landelijke noorden van Limburg, waardoor de villa of 'meesterwoning' een uitzonderlijke plaats inneemt binnen het architecturale patrimonium van de streek, van een niveau dat in de omgeving zelden wordt bereikt.

Alleenstaande eclectische villa

De Vaart 24 (Pelt)
Aan straatzijde van een bakstenen muur met pijlers en ijzeren hekken voorziene villa met dubbelhuisopstand, gebouwd in 1919-20.