Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vierkantshoeve met omgeving

Beschrijving

De omgeving van de gesloten hoeve is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de onmiddellijke omgeving van de hoeve en het weiland ten oosten, gelegen tussen de Rechtstraat, de Here Janssteeg en de Beekstraat. De hoeve zelf behoort niet tot deze bescherming, maar is apart beschermd als monument.

Waarden

De vierkantshoeve met achterliggend weiland is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Historische, historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: De hoeve is het belangrijkste gebouw in de Rechtstraat, waar vanouds verschillende belangrijke vierkantshoeves zijn geconcentreerd. Het ligt bovendien in de onmiddellijke nabijheid van het belangrijke Proenhof- en kerksite en vormt zelfs de kern van het vanouds braakliggend perceel tussen de Rechtstraat, Here Janssteeg, Beekstraat, en de verdwenen Munikensteeg. Het pand is derhalve vanuit verschillende hoeken te benaderen, is een belangrijk beeldbepalend element en vormt als dusdanig een visuele eenheid met naburige historische sites.

Gesloten hoeve, gedateerd 1733

Rechtstraat 23 (Tongeren)
Aan de straat gelegen imposante hoeve van 1733 doch oudere kern uit midden 17de eeuw, bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een vierkant erf.