Kasteel van Genoelselderen met bijgebouwen

Besluiten

Kasteel van Genoelselderen met dienstgebouwen, hek, kasteelhoeve, belvédère en resten omheiningsmuur

Beschrijving

De bescherming omvat het kasteel, verschillende bijgebouwen, het hek langs de Kasteelstraat, de kasteelhoeve, de belvédère en resten van de omheiningsmuur.

Waarden

Genoelselderen, het kasteel met dienstgebouwen, hek langs de Kasteelstraat, kasteelhoeve, belvédère, resten van omheiningsmuur, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

als voormalige woonplaats van de heren van Genoelselderen en dit reeds sinds 1407.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als classicistisch gebouwenensemble uit de eerste helft van de 18de eeuw, dat in 1859 grondig werd gerestaureerd. Het betreft een geheel van gebouwen die in los verband in U-vorm werden geschikt en gelegen zijn te midden van een Engels park dat oorspronkelijk volledig ommuurd was.
De kasteelhoeve is een kwadraatvormige hoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw, die in de tweede helft van de 19de en in de 20ste eeuw werd aangepast.
Het belvédère, gelegen tegen de zuidmuur van het park, is een gebouwtje in de vorm van een antiek tempeltje in Lodewijk XVI-stijl.

artistieke waarde

in casu het merkwaardig interieur met elementen uit de 18de eeuw (rococodeuren, trap, schouwen in régence) en 19de eeuw (stucwerkplafond in de ruimtes op het gelijkvloers).

Is de omvattende bescherming van

Kasteel van Genoelselderen

Kasteelstraat 9 (Riemst)
Imposant H-vormig gebouw gelegen binnen een oorspronkelijk waarschijnlijk volledig ommuurd park in landschapsstijl met vijver.

Kasteelhoeve bij Kasteel van Genoelselderen

Kasteelstraat 11 (Riemst)