Sint-Brigidakapel

Gemeente Meeuwen-Gruitrode
Straat Gruitroderbaan
Locatie Gruitroderbaan zonder nummer (Meeuwen-Gruitrode)

Sint-Brigidakapel

Gruitroderbaan zonder nummer, Meeuwen-Gruitrode (Limburg)

Rechthoekige kapel van één travee onder zadeldak. Volgens een gevelsteen is de kapel gedateerd 1830.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Sint-Brigidakapel, opgetrokken in 1830 en een belangrijk bedevaartsoord voor de bescherming van het vee.

De Sint-Brigidakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

De kapel is van belang als voormalig bedevaartoord van Sint-Brigida, die in de Kempen een grote verering kende als beschermheilige van het vee. De kapel dateert van 1830, en is hiermee één van de zeldzame gebouwen van vóór het midden van de 19de eeuw in de gemeente, in dit geval bovendien ook nog in een gave staat van bewaring. Het gebouwtje heeft een sobere, doch originele stoffering. De twee lindebomen plaatsen de kapel in een landelijke sfeer.