U-vormige hoeve met hekwerk

Parochiekerk Sint-Stephanus, hoeven en dorpskern van Batsheers

Beschrijving

Het U-vormig hoevetje is, samen met het aan de straatzijde door hekwerk afgesloten erf, beschermd als monument.

Waarden

Het U-vormig hoevetje met aan straatzijde door hekwerk afgesloten erf is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De hoeve wordt behoudens een achterwaartse uitbreiding al in zijn huidige, U-vormige constellatie weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1778), en behield een 18de-eeuwse verschijningsvorm als baksteenvolume met getoogde muuropeningen in kalkstenen omlijsting met sluitsteen, de deur met neuten en deurkalf, de vensteromlijstingen met sponningbeloop. Het complex, bestaande uit een woonhuis en stalvleugel omheen een erf met mestvaalt, behield pittoreske details als de bepleistering van erfzijde- en straatgevels en ijzeren hekwerk dat de open straatzijde van het erf afsluit. De hoeve is beeldbepalend ingeplant op een straathoek en vormt als voorbeeld van een eenvoudiger boerderijtype een authentiek en representatief onderdeel van de dorpskern van Batsheers, die in de loop der eeuwen goed zijn oorspronkelijke structuur en omvang wist te behouden.

U-vormige hoeve

Batsheersstraat 17 (Heers)
De U-vormige hoeve is mogelijk te associëren met één van de gebouwen in de atlas van Averbode, maar wordt in elk geval al in zijn huidige vorm afgebeeld op de Ferrariskaart van 1771-1778.