Kasteelhoeve en -site de Montferrant

Beschermd monument van tot heden (voorlopige gedeeltelijke opheffing)

Kasteelhoeve en -site de Montferrant, meer bepaald de kasteelsite
voorlopige opheffingsbesluiten: 01-02-2024  ID: 15258

Parochiekerk Sint-Stephanus, hoeven en dorpskern van Batsheers

De bescherming omvat de kasteelhoeve en kasteelsite.

Op 2 februari 2024 werd de bescherming als monument van de gebouwen gelegen de Montferrantstraat 4 voorlopig opgeheven omdat er bovengronds geen erfgoedkenmerken en -elementen aanwezig zijn die in verband gebracht kunnen worden met het verdwenen kasteelgoed de Montferrant.

Waarden

De kasteelhoeve en kasteelsite de Montferrant zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, wetenschappelijke waarde

Het complex vormt het laatste restant van het kasteelgoed de Montferrant, dat een voorgeschiedenis heeft tot 1240 en geleidelijk verviel na het overlijden van Guillaume-Arnold de Montferrant, laatste telg van het geslacht, in 1682. De Ferrariskaart (1771-1778) geeft het goed nog weer met een traditionele opperhof-neerhofstructuur met omgrachte partijen, en deze constellatie bestond nog in grote trekken in de Atlas der Buurtwegen (1840-1844). Van het kasteel resten enkele 19de-eeuwse elementen, waarvan een torenachtig gebouw het belangrijkste is, die mogelijk op oudere structuren teruggaan; de omgevende site kan daarnaast nog belangrijke archeologische informatie bevatten. De kasteelhoeve is bewaard als gesloten complex, waarvan de rechter- en achtervleugel te associƫren zijn met de L-vorm op de Ferrariskaart. De andere vleugels worden weergegeven vanaf de Atlas der Buurtwegen. Enkel de achtervleugel (woonhuis) is nog duidelijk als 18de-eeuws te identificeren: een baksteenvolume met getoogde muuropeningen in kalkstenen omlijsting met sluitsteen, de deur met neuten en deurkalf, de vensteromlijstingen met sponningbeloop; de gevelstructuur verraadt de aanwezigheid van een opkamer. De overige hoevevleugels zijn in latere stadia verbouwd, en meer bepaald de straat- en rechtervleugel zijn mogelijk versteende vakwerkstructuren. De linkervleugel (schuur) werd recenter heropgebouwd, maar omvat een mergelstenen gevelsteen met opschrift I R D/A 0/1737, ook wel als 1787 te interpreteren.

Gesloten hoeve

de Montferrantstraat 2 (Heers)
Gelegen op de plaats van het thans verdwenen kasteel Montferrant. Een semi-gesloten hoeve die in de 19de of 20ste eeuw evolueerde tot volledig gesloten.