Domein Waalborre

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 08-12-2000 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Asse
Deelgemeente Asse
Straat Parklaan, Pastinakenstraat
Locatie Parklaan, Pastinakenstraat (Asse)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/23002/107.1
  • 4.02/23002/116.1
  • OB001358

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein Waalborre

Parklaan 20-24, 28, Asse (Vlaams-Brabant)

Domein Waalborre, heden openbaar park, met voormalig kasteeltje, portierswoning en onderkomen voor de hovenier.

Beschrijving

Deze bescherming betreft het domein Waalborre, het voormalig lusthof rond de burgerlijke villa De Vis (gebouwd in 1912) met enkele opmerkelijke bomen. Van deze bomen werden er 24 ook beschermd als monument.

Waarden

Het Domein Waalborrepark is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

het domein Waalborre is een typisch voorbeeld van een nieuwe inplanting aan de rand van een verstedelijkt gebied of een grote dorpskern in het begin van de 20ste eeuw. Alle componenten van de traditionele buitenplaats zijn aanwezig, maar in gereduceerde vorm. Zowel de stijl van de gebouwen als deze van het park is tekenend voor de smaak en de levenswijze van de beter gesitueerde bourgeoisie rond de Eerste Wereldoorlog.

artistieke waarde

de grote open ruimte ten zuiden van de villa heeft een hoge esthetische belevingswaarde dank zij de verscheidenheid in kleur en textuur van de omgevende beplantingen, die een artistiek geïnspireerd ensemble vormen.

wetenschappelijke waarde

het domein Waalborre herbergt een zelden geziene collectie houtige gewassen, waarvan de uitzonderlijkste individueel als monument worden gerangschikt.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.