Parochiekerk Sint-Gertrudis: toren

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de toren van de parochiekerk Sint-Getrudis. Met uitzondering van de toren werd de kerk reeds beschermd in 1935; deze bescherming vormt hierop de uitbreiding.

Waarden

De Sint-Gertrudiskerk, uitbreiding tot het hele kerkgebouw, met name de toren, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

de toren maakt deel uit van de bouwevolutie die aanzet in de Karolingische periode en eindigt met de bouw van deze toren.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als neogotische toren gebouwd tussen 1909-1911 naar ontwerp van de architecten H. Martens en V. Lenertz, die tot de belangrijkste architecten van Limburg behoorden die bouwden in neogotische stijl.

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Ophovenstraat (Oudsbergen)
De huidige kerk dateert uit het tweede kwart van de 16de eeuw. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip met middenbeuk van drie traveeën, zijbeuken van vier traveeën, met gedeeltelijk ingebouwde westtoren, een transept, een koor, een portaal, en een sacristie.