Gesloten hoeve met omgeving

Parochiekerk Drie-Moren, kerkhof, pastorie, hoeven en dorpskern van Gutschoven

De gesloten hoeven met de omliggende tuin is beschermd als monument.

Waarden

De gesloten hoeve en omgeving, inclusief bakhuis en boerentuin met haag van gevlochten kornoelje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De hoeve wordt al op de Ferrariskaart (1771-1778) als een belangrijke gesloten hoeve weergegeven. Het woonhuis en de achterste stalvleugel hebben duidelijk nog laat-18de- tot vroeg-19de-eeuwse stijlkarakteristieken, als imposante baksteenvolumes waarin de talrijke rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting opvallen. De silexplint van de gehele straatgevel (tot en met deze van het bakhuis) doet wel een oudere kern vermoeden, alsook de verankerde latei van een woonhuisvenster, die wijst op een voorgeschiedenis met kruiskozijnen, wat een min of meer belangrijke, 17de- tot vroeg-18de-eeuwse bouwfase impliceert. De inrijpoort draagt in de latei het jaartal 1885, wat wijst op verbouwingen in deze periode. De sobere stijl van straatvleugel en langsschuur doet vermoeden dat het gros van de werken zich hierop concentreerde. Het complex behield een bakhuis, dat niet alleen tot de oude kern kan worden gerekend (ut supra), maar bovendien uitzonderlijk groot is (twee bouwlagen hoog). Bij de hoeve hoort een omvangrijk tuinperceel, omgeven door een gevlochten haag van gele kornoelje, een voor de streek typische vorm van afbakening waarvan slechts weinig voorbeelden bewaard zijn. De site is één van de kerncomponenten van de goed bewaarde, typisch Haspengouwse dorpskern van Gutschoven, gekarakteriseerd door een rijk bestand aan belangrijke historische vierkantshoeves, die afwisselend met vaak hoger gelegen tuinen en boomgaarden monumentale sequenties vormen langsheen de hoofdstraat van het dorp.

Gesloten hoeve

Nieuwe Steenweg 210 (Heers)
De gesloten hoeve gaat op zijn minst terug tot de derde kwart van de 18de eeuw en is voorzien van een bakhuis. Rondom de tuin van de hoeve werd een haag van gele kornoelje aangeplant.

Is de omvattende bescherming van

Kruishaag van gele kornoelje

Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een boerderij, Nieuwe Steenweg 210. De geschoren haag vormt de erfafsluiting aan de straat- en noordzijde van het erf. Door de jonge planten kruiselings te vlechten wordt een ondoordringbare kruishaag bekomen. Op deze manier is het erf beschermd tegen ongenode gasten.

Prieel van gele kornoelje met gekruiste haag

Een loverprieel aangelegd met geschoren, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een boerderij, Nieuwe Steenweg 210. Door de jonge haagplanten kruiselings te vlechten wordt een stevige prieelconstructie gevormd met een ondoordringbare kruishaag.

Tuin bij hoeve Knapen

Gevlochten haag en paviljoen van gele kornoelje in de voormalige moestuin van een grote gesloten hoeve uit de 17de en 19de eeuw.