Begijnhof Sint-Catharina: begijnenhuis

Begijnhofhuis

Het begijnenhuis is, met inbegrip van de achterkoer, beschermd als monument.

Het begijnhofhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Het huis vormt een representatief onderdeel van het oude begijnhof en heeft een belangrijk beeldbepalend potentieel in het meest monumentale deel van de Sint-Ursulastraat, waar verschillende gelijkaardige huizen zijn bewaard, in een authentieke, duidelijk afleesbare en uniforme 17de-eeuwse stijl, als kader van de oude infirmerie.

historische waarde

Historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een 17de-eeuwse woning waarvan de oorspronkelijke rondboogdeur en kruisramen op het gelijkvloers vervangen zijn door een rechthoekige deur en ramen. De oorspronkelijke spreiding van de vier traveeën, waarvan de eerste en tweede van links onderbroken worden door een blind muurpand, alsook de muurankers en aandaken, zijn nog authentiek. Onder de cementlaag, waarin ter hoogte van het blinde muurpand een vijfde paneeltravee wordt gesuggereerd, zit mogelijks nog het oude parament met verbouwingssporen. Intern wordt duidelijk een authentiek voorhuis afgetekend, met een tongwelfde kelder, scheidingswanden in vakwerk en gespelderde zolderingen in de vestibule.

Begijnenhuis

Sint-Ursulastraat 24 (Tongeren)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen. onder zadeldak, met huidig, neoclassicistisch uitzicht uit begin 20ste eeuw.