Parochiekerk Sint-Medardus met kerkhofmuur

Parochiekerk Sint-Medardus met kerkhof, kerkhofmuur en pastorie met tuin

De parochiekerk Sint-Medardus is, samen met de kerkhofmuur, beschermd als monument.

Waarden

De Sint-Medarduskerk met kerkhofmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: classicistische kerk, in 1779 gebouwd in opdracht van het Heilig Kruiskapittel van Luik naar ontwerp van M. Soiron (1784-1834), op de funderingen van een romaans kerkgebouw. Driebeukig schip met pseudobasilicale opstand onder zadeldak; driezijdige koorsluiting geflankeerd door 19de-eeuwse sacristieƫn. Bepleisterd interieur. Rijk gestoffeerd met een zeer waardevol patrimonium. In de keermuur met steunberen langs de straatzijde, waarop de tuinmuur van de pastorie gebouwd is, zijn de restanten van de voormalige romaanse kerk merkbaar. De kerkhofmuur is een amalgaam van fragmenten in baksteen, silex en mergel en geeft een rijk beeld van de opeenvolgende verbouwingen.

Parochiekerk Sint-Medardus

Sint-Medardusstraat (Tongeren)