Herenhuis met lijstgevel

Geografisch pakket Diest

Het herenhuis te Diest, is beschermd als monument.

Woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
In het derde kwart van de 18de eeuw te dateren herenhuis met 19de-eeuwse aanpassingen en dienstgebouw en ruime stadstuin. Tweelaags en drie traveeën tellend breedhuis, opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen voor poort- en vensteromlijstingen.
Typerend zijn de vlakke natuurstenen omlijstingen van de steekboogvensters, de korfboogvormige Louis XV-koetspoort in een omlijsting van vlakke pilasters met imposten op pilasters met Franse voegen en verdiepte spiegels in de boogzwikken onder een zwaar hoofdgestel, evenals de gietijzeren balkonbalustrade, versierd met vegetale motieven, de fries van trigliefen en metopen onder een kroonlijst met bloklijst en de twee dakkapellen, geflankeerd door voluten en bekroond door een driehoekig fronton.
Door zijn gevelbreedte, horizontaliteit en strakke ritmering van de vensters, sterk beeldbepalend pand voor het zicht van de Guido Gezellestraat.

Guido Gezellestraat 34 (Diest)
Het tweelaags en vier traveeën tellend pand kan in het derde kwart van de 18de eeuw gedateerd worden.