Hoeve Klein Viggezele

Beschrijving

Ruiseleedsesteenweg nr. 107/ Axpoelmolenstraat. Hoeve "Klein Viggezele" of "Cleen Goet te Vigghesele", verkeerdelijk "Den Ouden Wal" geheten. Laureaat van verscheidene bebloemingsprijzen. Huidige functie als bloemen- en plantencentrum met kweekserres en verkoopruimte aan andere zijde van Axpoelmolenstraat. Oudere hoevesite minimaal terugga

Klein Viggezele

Ruiseleedsesteenweg 107 (Tielt)
Oudere hoevesite minimaal teruggaand tot het einde van de 17de eeuw, zie een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Hoeve met gebouwen rondom een erf ingericht als siertuin met verschillende borders, plantsoenen en perkjes met een veelheid aan plantensoorten. Aan noordzijde het voormalige boerenhuis met stal, sterk gerenoveerd en omgevormd tot feestzaal en ontmoetingscentrum. Ten zuiden een bakstenen schuur op L-vormig grondplan, de vleugel haaks op de Axpoelmolenstraat is in de oostelijke zijgevel gedateerd in baksteenmetselwerk: "1888". Aan oostzijde staat een woonhuis uit de periode 1961-62.