Watermolen Pollismolen

Korenwatermolen Pollismolen met toebehoren en omgeving

Beschrijving

De watermolen Pollismolen, ook Wayenbergh- of Scheelenmolen genoemd, is beschermd als monument. De bescherming omvat het molengebouw, met inbegrip van alle gaande werk met toebehoren, inclusief hetgeen roerend is door bestemming, het waterrad en het sluiswerk.

Waarden

De korenwatermolen, genaamd Pollismolen, met inbegrip van het molengebouw, alle gaande werk met toebehoren, inclusief wat roerend is door bestemming, het waterrad en het sluiswerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als onafhankelijk staande waterkorenmolen met volledig houten raderwerk van een archaïsch type.

Molenstraat 56 (Bree)
Watergraanmolen op de Itter. De molen is thans niet meer gelegen aan de Itter maar aan de Wijshager- of Eetsevelderbeek; Metalen onderslagrad tegen de achtergevel van het molenhuis, met opschrift: 1985, M. DREES; het vervangt een houten rad dat in 1970 door brand was vernield.