Beschermd monument

Onderwijzerswoning

Beschermd monument van 23-02-2001 tot heden
ID: 37   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/37

Besluiten

Onderwijzerswoning en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 23-02-2001  ID: 3647

Beschrijving

De onderwijzerswoning te Merchtem, is beschermd als monument.


Waarden

De woning van de hoofdonderwijzer van de voormalige jongensschool is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Mooi voorbeeld van een neoclassicistisch schoolgebouw uit het derde kwart van de 19de eeuw opgevat als een compact rechthoekig, oorspronkelijk wit bepleisterd volume onder zwak hellend zadeldak, waarbij klassieke proporties, een evenwichtige symmetrische vlakverdeling en een decoratief benadrukt middenrisaliet met verdiepte inkompartij en vensterloggia een sobere monumentaliteit creƫren.
In 1863-1866 gebouwd door provinciaal architect Louis Spaak (1804-1893), auteur van diverse, overwegend neoclassicistische openbare gebouwen is deze voormalige jongensschool bijzonder representatief voor zijn oeuvre, te meer daar vele realisaties inmiddels zijn gesloopt. Omvang, concept en monumentale vormgeving illustreren tevens het belang van het 19de-eeuwse Merchtem met zijn karakter van een kleine provinciestad.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Onderwijzerswoning

Reedijk 1 (Merchtem)
Voormalige onderwijzerswoning van de jongensschool van Merchtem, gebouwd omstreeks 1863-1864 naar ontwerp van provinciaal architect Louis Spaak.