Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Sint-Rochusbrouwerij Hayen-Bomal: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Brouwerij Hayen met woonhuis, bedrijfsgebouwen en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht van het complex van de brouwerij Hayen betreft de tuinen en het binnenerf achter de bedrijfsgebouwen.

Waarden

De omgeving van de voormalige brouwerij Hayen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het brouwerijcomplex vormt een tussen 1895 en 1907 gebouwd industrieel ensemble met imposant neoklassiek herenhuis, geschikt rondom een gekasseide binnenplaats. Tussen de mouterij en het gist- en lagerhuis bleef een doorgang naar de achterliggende lusttuin bewaard, waarvan de ingang gevormd wordt door een smeedijzeren hek. Het enige bewaarde restant van de vroegere tuinpaviljoenen is de serre, waarvan nog een deel tegen de mouterij aanleunt. De achterliggende tuin met pittoreske zichten op de bedrijfsgebouwen vormt een integrerend bestanddeel van het herenhuis en de dorpsbrouwerij in de dorpskern van Ulbeek en vormt daarmee historisch en visueel een entiteit. De tuin en het binnenerf zijn onlosmakelijk verbonden met de woning en met het brouwerijcomplex.

Sint-Rochusbrouwerij Hayen-Bomal

Ulbeekstraat 11-12, 20-21, 22, 19A (Wellen)
Complex met neoclassicistisch getint woonhuis en mouterij en stallingen in typische, hier verzorgde industriƫle baksteenarchitectuur daterend van 1890-95.